Sağlıklı Bahar ve Yaz diyeti

#1
Sağlıklı Bahar ve Yaz diyeti Egzersizler, ara menüler... Sağlıklı bir bahar ve yaz geçirmek istiyorsanız ayrıntılar detayda...



Yaz mevsimine girmemize çok az kaldı. Çoğumuz deniz kıyısında giyeceğimiz mayoları hayal etmeye şimdiden başladık. Bir taraftan da fazla kilolarımızdan kurtulmak için diyet programları arıyoruz. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Banu Kazanç'a göre, baharı yorgun değil güçlü geçirebilmek ve metabolizmayı hızlandırabilmek için öncelikle güne iyi bir kahvaltıyla başlamalısınız. Ekmek ve peynirin yanı sıra haftada 3 gün yumurta yemeniz sizi tok tutacak ve enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sofranızda daima yoğurda yer vermelisiniz. Ara öğünlerde mevsim meyveleriyle renklendireceğiniz yoğurt, sizi hem tok tutacak hem de bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Ayrıca bol su içmek yağların vücuttan atılmasını sağlarken vücudunuzun su tutmasını da önler.

Kazanç, 'Egzersiz, metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca iştahınızın azalmasına da yardımcı olur. Beyaz un, kek, mısır, çay şekeri, bal, patates, makarna gibi glisemik indeksi yüksek, hızla kana karışan ve kan şekerinizi hızla yükseltip bir süre sonra tekrar acıkmanıza neden olacak bu yiyecekleri çok sınırlı tüketmeye çalışın. En azından bu yiyecekleri yerken yanında süt, yoğurt, ayran gibi proteinli yiyecekler ekleyin. Böylece insülin hormonu daha kontrollü salgılanabilir ve kan şekeriniz düzenli olur. Şeker ihtiyacını karşılamak için kivi, elma, çilek, portakal, armut gibi meyveleri ara öğünde tüketebilirsiniz' diye konuştu.

SPOR YAPIN:
Sizin için en faydalı fiziksel aktivitenin yüzme olacağını unutmayın ve haftada 2-3 gün yüzmeye çalışın. Yapamıyorsanız, haftada en az 3 gün açık havada 30-45 dakika tempolu yürüyün.

BİR HAFTALIK BAHAR DİYETİ
SABAH:
50 gr dil peyniri (light), 2 dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, biber, 3 ceviz
ARA:
1 kase probiyotik yoğurt
ÖĞLE:
İlk 3 gün: 2 kase karışık sebze çorbası (havuç, kabak, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, maydonoz)
4 ve 5 gün: 1 tabak mercimek yemeği (domatesli soğanlı), 1 kase yoğurt, 1 dilim ekmek (tam buğday)
6 ve 7. gün: 1 tavuk but, salata
ARA: 1 Muz veya 10 çilek veya 2 kivi
AKŞAM:
İlk 3 gün: 2 kase sebze çorbası
Son 4 gün: 350 gr balık veya 200 gr somon, salata
ARA: 1 kase yoğurt

Pencerenizi açın vücudunuzu esnetin

International Hospital'dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, baharı dinç karşılayabilmek için yapabileceğiniz etkinlikleri şöyle anlattı:

- KISA TATİLLER YAPIN
: Öğlen yemek molasında kısa bir yürüyüş yapabilir ya da işte sabah ve öğleden sonra koltuğunuza oturup, gözlerinizi kapatarak 5 dakikalık bir dinlenme egzersizi yapabilirsiniz. Bu mola, gün içinde enerjinizi daha iyi dengelemeye yardımcı olur. Hafta sonu için yakın yerlere geziler organize edebilirsiniz.

- GÜNEŞ IŞIĞINDAN YARARLANIN
: Her gün en az bir saat açık havada aktiviteler planlayın. Mutluluk hormonları günışığında yüksek oranda salgılanır.

- ODANIZI HAVALANDIRIN: Özellikle de akşam yatmadan önce ve sabah kalktığınızda odanızı mutlaka havalandırın.

- KATILA KATILA GÜLÜN
: Atalarımız 'Bir kahkaha, bir kilo etin yerine geçer' diye boşuna söylememişler. Uzmanlara göre, bağışıklık sistemini güçlendiren bir başka önemli yol da, içten atılan kahkahalar. Güldüğümüzde stres hormonları daha az salgılanır ve beyindeki endorfin salınımı artar. Bu da strese karşı kendinizi daha iyi savunmanıza yardımcı olur.

- SABAHLARI ILIK DUŞ ALIN
: Uyanır uyanmaz yapacağınız ılık bir duş sizi dinçleştirir.

8 saat uyku yeter
Mevsimler arası geçiş dönemlerinde sıklıkla uyku düzenimiz değişir. Erken uyanmalar ve sık sık uyku bölünmeleri nedeniyle kendimizi halsiz ve yorgun hissederiz. Bunu önlemek için günde en az 7-8 saat uyumayı alışkanlık haline getirin. Gece belirli saatte yatmaya ve sabah aynı saatte kalkmaya çalışın. Yatmadan önce, sindirimi düzenleyen ve uyumaya yardımcı olan rezene, melisa, yeşil çay, sarı kantaron ve kedi pençesi gibi bitki çayları içerseniz, uykuya daha rahat dalabilirsiniz.
Örnek Menü

ÖRNEK MÖNÜ:
SABAH:
50 gr peynir
2 dilim çok tahıllı ekmek
Haftada 3 gün yumurta
ARA:
1 portakal veya 1 elma
ÖĞLE:
Haftada 2 defa: Bulgur pilavı veya makarna
Haftada 5 defa: 1 tabak sebze (Havuç, brokoli, Brüksel lahanası karışımı veya 1 tanesini seçebilirsiniz)
1 kase yoğurt
1 dilim ekmek
ARA:
1 tost veya 1 simit veya 1 muz veya 1 portakal veya 1 elma yenilebilir.
AKŞAM:
350 gr balık (Ton balığı, alabalık, somon balığı, lüfer) veya 200 gr et
veya 200 gr tavuk (1 göğüs) gibi,
salata
YATMADAN:
1 Portakal + 1 Elma
Akşam


İlginizi Çekebilir




Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Forum

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir paylaşım sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
Herhangi bir konuda (şikayet, eleştiri, öneri, vb.) bizimle iletişime geçmek için tıklayın.
-

2005-2020 Tatliaskim.com

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:51 .